Замръзнало Боянско езеро през зимата

Витоша

Туристите в планината през зимата са по-малко. Причините са различни. Пътеките са по-трудни заради снега. Някои хора не са любители на по-ниските температури. Също така докато през топлите месеци в повечето случаи и с обикновени маратонки можеш да се разходиш в планината, то през зимата това не е възможно. Добре де, не че не е възможно, но е силно препоръчително да не се случва. Нужно е и допълнителна екипировка за по-ниските температури. В някои райони има и опастност от лавини.

От друга страна зимните условия предоставят прекрасни и красиви гледки в бяло, които няма как да се видят без наличието на натрупан сняг. В следващите редови ще ви разкажа за един от по-кратките и лесни маршрути на Витоша. Става дума за Боянското езеро и в каква светлина можете да го видите през зимните месеци. Особено при наличието на някой друг локдаун.

Квартал Бояна

Началото е от квартал Бояна. В краят на улица Поп Евстати Витошки се намира официален вход за природен парк Витоша. Можете да паркирате в края на улицата, но ви препоръчвам да не пробвате там Няма много места, а и наклона на улицата е сериозен. Можете да проверите за места около Боянската църква или Боянското ханче. В делничен ден разбира се е по-лесно.

Откъм градски транспорт наличен е автобус 107, който спира на Боянската църква. Той не е много редовен, но наблизо минава и автобус 64, който свързва бул България и мол Парадайс.

Начало

В краят на гореспоменатата улица може да се види голям надпис, че се влиза в територия на парк Витоша. Налични са и няколко жълти табели, които ни подсказват докъде можем да стигнем от тук. Нашата цел в този случай обаче е по-скромна. Нужно е да следваме табели с червена стрелка и написан на ръка надпис хижа Камен Дел, Боянско езеро. Тръгваме по първата табела в ляво. Пътеката в този участък е сравнително равна.

Като цяло няма нещо специално за пътеката, която следваме. На няколко места би трябвало да видим няколко табели за езерото, които продължаваме да следваме.

Две чешми

В един момент пътеката ни свива в ляво и се преминава през остатъци от малка рекичка. След това ни очаква един по-влажен участък с камъни, който дори през лятото е мокър. След него в дясно можем да видим малка чешма. Като продължим нататък по пътеката след малко ще видим и още една чешмичка, над която има някакъв вид духовно място. Има няколко поставени икони. Каква е идеята на мястото не мога да ви кажа, тъй като не съм запознат.

Боянското езеро

След тази странна локация започваме да се изкачваме малко по-стръмно и след няколко минути би трябвало да стигнем до Боянското езеро. През уикенда е възможно да има и други туристи, но през делнични дни е много спокойно място. Споделям ви няколко снимки от един делничен следобед през февруари.

Връщане

Връщането е по абсолютно същия маршрут. Има и други пътеки, но те са малко по-дълги. Ако имате свободно време, можете да експериментирате.

Чудесен зимен маршрут ако търсите нещо кратко и леснодостъпно. Може да се случи и в работни дни през обедна почивка, ако имате възможност за малко по-дълга почивка“.

В посока със стегнато темпо маршрута отнема по 30 мин. Около езерото всеки си преценява колко да остане.

Тракове

GPX тракът от маршрута е с около 1500 точки и големина 430KB.

Можете да го заредите в навигационно устройство или в своя телефон чрез специално приложение. Аз лично използвам OsmAnd за Android, но е налична версия и за iOS.

Други пътешествия

На маратон в Истанбул през 2020

На маратон в Истанбул през 2020

Продължителност: 4 дни Локация: Истанбул, ТурцияКакво е маратон Маратонът представлява състезание по бягане с дистанция точно 42.195 км. Традиционно се провежда на шосе / в градски условия, но има такива и в планински райони. Обикновено маратоните се провежда пролет...

Кратка разходка и обяд в Меминген

Кратка разходка и обяд в Меминген

Продължителност: половин ден Локация: Меминген, Германия Бюджет: 70 лвМеминген Меминген е малко германско градче, на което много рядко му се обръща внимание. Това е така, защото летището на градчето се използва за полети на нискотарифни компании. Пътниците на тези...

Кратка разходка на Витоша: Княжево – Бялата вода – Тихия кът

Кратка разходка на Витоша: Княжево – Бялата вода – Тихия кът

Витоша Ако не разполагате с много свободно време, но все пак желаете да се разходите в планина, то в следващите редове ще ви запозная с един популярен маршрут на Витоша. Става дума за изкачване от Княжево до чешма Бялата вода и местност Тихия кът. Маршрутът не е много...

Share This