Пътуване с влак в Испания - кратко упътване

Renfe

Пътуването с влак в Испания е възможно благодарение на испанската железница Renfe. Основните високоскоростни влакове носят името AVE (Alta Velocidad Espanola), поддържат скорости до около 300 км/ч и свързват Мадрид с Барселона, Малага, Леон, Севилия, Валенсия, Аликанте и Гранада. Покритието на високоскоростни линии е едно от най-големите в Европа, но разбира се съществува и стандартна жп мрежа, която покрива по-малките населени места в Испания. На повечето влакове има и кафе-бар вагон, на който можете да пиете по една бира или кафе например, заедно с някоя дребна закуска.

Освен националния превозвач Renfe, съществуват още няколко регионални, които обслужват по-малки райони на Испания – FEVE, Euskotren и FGC.

Закупуване на билети

Най-ниска цена за закупуване на билет за влак в Испания е възможно чрез официалния сайт на Renfe. Имайте предвид обаче, че сайта не е направен по най-удобния начин и вероятно ще ви трябва малко време да се ориентирате какво се случва. Не е преведен напълно на английски, на някои места има испански текстове, но не е нещо непреодолимо. Също така има вероятност банковата карта, с която плащате, да не бъде приета. Това се случва предимно с американски карти, но все пак имайте го предвид, ако картата ви е по-екзотична.

Възможно е закупуването на билети чрез сайт партньор като RailEurope например. Разбира се съществуват и други подобни услуги, като към цената на билета се добавя малка такса за обслужване, но сайтовете им са значително по-удобни.

Аз лично съм ползвал само системата на Renfe или по-правилно е да кажа системите, защото те препраща от една в друга. В следващото видео ви показвам как работи сайта на Renfe.

Видове билети

Има няколко типа билети, които са на различни цени и ви предоставят различно ниво на гъвкавост. Тези видове билети са различна категоризация от видовете класа (1-ва класа, 2-ра класа). Разликите са в цената, а не в това какъв комфорт получавате:

  • Promo – най-евтиният и разпространен билет. При него няма възможност за възстановяване на сумата, ако се откажете от билета преди пътуването. Ако сте убедени, че точно на конкретна дата ще пътувате, то този билет е напълно подходящ.
  • Promo Plus – по-скъп билет, но полувате 70% от сумата, която сте заплатили за билета, ако се откажете.
  • Flexible – най-скъпият билет, но получавате 95% обратно ако се наложи. Можете да си запазите и конкретно място на влака.

Препоръчвам предварителното закупуване на билет, защото в деня на пътуването е възможно да се закупи само Flexible билет. Също така има възможност билетите да са изчерпани, но това се случва рядко, обикновено около големи празници като Коледа и Великден.

Налични са и групови билети – Mesa (в превод означава маса). Те са подходящи за трима или четирима пътуващи, тъй като се закупуват с отстъпка четири места, които гледат един към друг и са разделени с маса.

Видове класи

Испанските влакове предлагат три типа класи.

  • Turista – стандартна 2-ра класа с четири седалки на ред, разделени по средата с пътека. Повечето хора пътуват във 2-ра класа, която предлага достатъчно комфорт.
  • Turista Plus – премиум 2-ра класа, която е налична само във високоскоростните влакове и предлага три седалки на ред, които освен че осигуряват повече пространство, могат да се и регулират.
  • Preferente – 1-ва класа и предлага кожени седалки в купето, както и достъп до Sala Club лаундж по гарите. През работните дни от седмицата за пътуващите в 1-ва класа е включен и обяд с вино. Възможно е на влакове, които не са от високоскоростните линии, вагоните да са по-стари и да няма кожени седалки.

Sala club – специални помещения, които са предвидени за по-комфортно чакане на влак. Предлагат безплатни закуски и напитки (кексчета, вода, кафе, сокове, бира и т.н.) и Wi-Fi интернет. Възможно е да отметнете работа или да прочетете някой вестник докато ви дойде влака. Достъпът е възможен само с билет 1-ва класа (стига да не е закупен на Promo цена) в деня на пътуването. Sala club има на следните гари: Alacant/Alicante Terminal, Albacete Los Llanos, Barcelona Sants, Camp de Tarragona, Cordoba Central, Girona, Lleida-Pirineus, Malaga María Zambrano, Madrid Chamartín, Madrid Puerta de Atocha, Seville Sta. Justa, Valencia Joaquín Sorolla, Valladolid Campo Grande, Zaragoza Delicias.

Моето лично впечатление е, че Sala club не е нещо особено и не си заслужава. Бил съм на гара Аточа в Мадрид и не беше особено чисто или луксозно.

Багаж

В купетата над главите ви има място за багаж, както и в края на всеки вагон. Според официална информация Renfe позволява багажа ви да тежи максимум 25 кг, но реално никъде никой не проверява колко тежи багажа ви. Преди да се качите на високоскоростен влак минавате през проверка за сигурност, но не е толкова строга като на летище. Обикновено само багажа ви минава през скенер.

Share This