Кюстендил - връх Руен, Осоговска планина

Осогово

Осогово е планина, която е разположена в западна България и Македония. Най-високият връх е Руен (2252 м) и се намира точно на границата между двете държави. Туристическият маршрут до Руен започва след Кюстендил и е с дължина от около 13 км в посока. Маршрутът е лек и е подходящ за хора с различна подготовка. Денивелацията в двете посоки (отиване и връщане) е около 800 метра. Все пак трябва да се има предвид, че въпреки липсата на техничен терен, то маршрута е доста дълъг и почти през цялото време няма гора и сте на открито. Тоест препоръчително е да се обърне внимание на слънцезащитна козметика, както и на подсигуряване с вода. По пътя има две чешми, но няма работещи хижи. Нужно е да си предвидите и храна, която да ви е достатъчна и за връщане. Маркировката е червена. Откъм екипировка съвсем спокойто можете да използвате маратонки, няма нужда от тежки туристически обувки.

Кюстендил – Трите Буки

Като начална точка служи района около хотелски комплекс Три Буки, който се намира на около 20 км от Кюстендил. Разстоянието от София с автомобил отнема около час и половина. Използва се магистрала Струма като се отбива около Дупница в посока Кюстендил. Ние паркирахме автомобила си тук, където има чешма и можете да се освежите или налеете вода, а самия маршрут тръгва покрай оградата нагоре. Има достатъчно място за паркиране, но в Google Maps снега е затрупал така наречения паркинг и не си личи. Прикачил съм и GPS (формати GPX и TCX) трак, който можете да си свалите и използвате ако желаете.

Начало

Както вече споменах тръгва се покрай бялата ограда на ловна резиденция Бор като има табела за връх Руен. На около 600 метра след това има разклонение при паметник на убити от бандата на Гемето, където тръгвате на ляво (паметника се пада в дясно). На около километър и половина от сачалото има друго разклонение, като този път обаче няма табела накъде е връх Руен. Беше нужно да погледна на картата, че правилния път е в дясно. Сега (август 2020) имаше малко отсечени дръвчета в този район, може и да е имало табела преди. От тук нататък няма големи разклони с липсваща маркировка, така че не би трябвало да имате проблем с ориентирането. На около 2.5 км от началото се намира и първата чешма по маршрута.

Заслон Превала

Пътят продължава да е сравнително широк и с лек наклон. Слънцето продължава да си напича. На 6-ия километър се намира заслон Превала, а малко след него и втората чешма. От тук нататък няма друга чешма, така че преценете колко вода ще ви е нужна. На този етап сте минали почти половината от маршрута до връх Руен. Със стегнато и пъргаво темпо пътя от началото до заслона ни отне около час и половина.

Връх Руен

От заслона/чешмата до връх Руен се откриват по-обширни и красиви гледки. На няколко места можете да изберете дали да продължите по основната пътека, която заобикаля няколко връхчета (Църни камък, Шапка, Мали Руен) или да минете през тях, където ще имате малко повече изкачване, но пък ще ви се открият хубави гледки. Препоръчвам ви по път за Руен да направите тези няколко изкачвания, а наобратно, когато може би ще сте по-изморени, да ги пропуснете и да минете по по-леката част. На картата можете да видите тези няколко минимални разлики в двете посоки. Малко преди Руен се намира заслон, след който се намира връх Руен, а след него вече официално сте в македонска територия. Върхът не е остър и се откриват панорамни гледки в няколко посоки. Повечето телефони са настроени автоматично да намират мобилен оператор и има вероятност още доста преди върха автоматично да преминете на македонски оператор. Македония е извън ЕС и цените, особено на мобилен интернет, могат да станат сериозни. Препоръчвам ви предварително ръчно да си изберете мрежа или направо да включите самолетен режим за няколко часа. Малко вероятно е, но е възможно е около върха да има патрул с джип на гранична полиция. Също така е възможно е да се натъкнете (или по скоро те на вас) на кросови мотори и ATV-та, които обикалят района. От чешмата (заслон Превала) до върха ни отне около 1 час и 50 минути отново със стегнато темпо. В двете посоки с почивка на върха за хапване на сандвичи общо разходката ни отне 6 часа и половина.

Обяд в Тихия кът

След като ви е приключила разходката има прекрасен ресторант, който ви препоръчвам за обяд / вечеря или нещо по средата, зависи колко време ви е отнела разходката. Става дума за комплекс Тихия кът, който се намира в село Слокощица, което пък е на няколко километра от Кюстендил. Комплексът разполага с ресторант, както и хотелска част, като обстановката е приятна, хапването е вкусно, цените не са високи, а обслужването е приятно.

Въпреки че маршрутът до връх Руен в Осогово често е пренебрегван заради сравнително ниското си ниво на трудност, то със сигурност района предлага живописни пейзажи. Пейзажи, които са характерни за района и е хубаво поне един път да се видят на живо. Никола Овчарски

Тракове

GPX тракът от маршрута е с около 6000 точки и големина 2.3MB. TCX тракът е 4MB.

Можете да го заредите в навигационно устройство или в своя телефон чрез специално приложение. Аз лично използвам OsmAnd за Android, но е налична версия и за iOS.

Други пътешествия

Замръзнало Боянско езеро през зимата

Замръзнало Боянско езеро през зимата

Витоша Туристите в планината през зимата са по-малко. Причините са различни. Пътеките са по-трудни заради снега. Някои хора не са любители на по-ниските температури. Също така докато през топлите месеци в повечето случаи и с обикновени маратонки можеш да се разходиш в...

На маратон в Истанбул през 2020

На маратон в Истанбул през 2020

Продължителност: 4 дни Локация: Истанбул, ТурцияКакво е маратон Маратонът представлява състезание по бягане с дистанция точно 42.195 км. Традиционно се провежда на шосе / в градски условия, но има такива и в планински райони. Обикновено маратоните се провежда пролет...

Кратка разходка и обяд в Меминген

Кратка разходка и обяд в Меминген

Продължителност: половин ден Локация: Меминген, Германия Бюджет: 70 лвМеминген Меминген е малко германско градче, на което много рядко му се обръща внимание. Това е така, защото летището на градчето се използва за полети на нискотарифни компании. Пътниците на тези...

Share This