Кратка разходка и обяд в Меминген

15 октомври 2020

Спокойна разходка и бърз обяд

Продължителност: половин ден
Локация: Меминген, Германия
Бюджет: 70 лв

Меминген

Меминген е малко германско градче, на което много рядко му се обръща внимание. Това е така, защото летището на градчето се използва за полети на нискотарифни компании. Пътниците на тези полети са с основна цел Мюнхен, а Меминген е на 100 км от Мюнхен. Повечето пътници си хващат автобус директно от летището до центъра на Бавария – Мюнхен. За тези цел са налични услугите на Allgau Airport Express и Flixbus.

Меминген обаче е много подходящ за дневна разходка без нощувка. Тъй като е малък няколко часа са напълно достатъчни, за да бъде разгледан. Вариантите това да се случи са два. Ако правите прикачване между различни полети е по-често срещания вариант, но има и малко по-краен вариант. Полет от София със сутрешния полет и връщане със следобедния обратно в София. Тоест да се пътува само и единствено с идеята за кратка разходка / обяд / бира и връщане в същия ден. За да се осъществи това обаче са нужни няколко неща:

  • подходящо разписание
  • ниска цена
  • бърза връзка между летището и града

Подходящо разписание

За да се осъществи престой за няколко часа е основно разписанието на полетите да е удобно. В повечето случаи самолетите на WizzAir и RyanAir осъществяват полет до някоя точка, свалят пътниците, катерят нови и потеглят наобратно. Нямат престой на летището. За авиокомпаниите е най-важно самолетите им да прекарват минимално време на земята, по този начин печелят повече пари. Един самолет на нискотарифна компания и екипажа му обикновено осъществяват по 4 полета на ден. Например рано сутринта се започва със София – Дортмунд (W64331) и Дортмунд – София (W64332). Веднага след това се потегля по София – Барселона (W64405) и Барселона – София (W64406). По този начин обаче схемата за няколкочасов престой няма как да се осъществи. Да, ама не. Понякога се появяват и изключения.

Създаването на разписание в авиокомпания е изключително трудна и отговорна дейност. Изискват се време и ресурси. Важно е максимално да се оптимизира използването на всяка налична техника, персонал и договорка с летище. Поради тази причина понякога има промени в разписанията няколко пъти в годината. Ако една компания види, че по някоя линия има някакъв проблем, то може да да промени часа или дните, в които се изпълняват полетите. От тази промяна разбира се ще последват промени и по други линии и т.н. по веригата.

Но нека се върнем обратно на Меминген. Към момента разписанието на WizzAir е такова, че след като сутрешния самолет по линия W64339 от София до Меминген стовари пътниците, то той не се връща обратно в София. Първо има полет до Сучава, Румъния (W63618) и обратно (W63617). По този начин се получава една дупка от няколко часа, която върши идеална работа за нашия план. Такива дупки има много рядко. Друг пример е Бергамо до Милано, Италия.

Ниска цена

Добре. Имаме идея. Да се разходим за по бира до Германия и да се върнем. Намерихме полет. Колко ще ни струва това изживяване обаче? Ако билетът е по 100 лв в посока заслужава ли си? Всеки сам може да прецени за себе си и да си отговори, но за мен отговора е твърдо не. Тук вече е нужно да започне дебненето. Да се следят дати, цени, промоции, наличие на Wizz Discount Club и т.н. На мен лично след известна доза усилия билета ми излезна по 8 лв в посока. Без багаж, без приорити, без запазени места. Тези неща така или иначе не са нужни в нози случай случая. Тази цена е доста трудно постижима, но и да кажем по 20 лв в посока би било напълно ок.

Полетът е рано сутрин, излита в 07:15. При липса на багаж и приорити няма нужда да се бърза за полета. Моят багаж беше един чадър, който носих с мен. Съвсем спокойно мога да се кача последен на полета, мястото ми ще си ме чака. В моят случай дори ми се бе паднало място на третия ред до прозореца. Полетът трае около 2 часа. Подходящ е за лека дрямка докато слънцето прокарва лъчи над облаците. С Германия има часова разлика един час. Тоест кацането е около 08:30 местно време. Полетът наобратно е в 14:25 и каца в 17:25 българско време, тамън като за край на един работен ден.

Бърза връзка между летището и града

Намерили сме подходящ маршрут на подходяща цена. Ще имаме ли достатъчно време обаче? Нужно е максимално бързо да стигнем от самолета до центъра на града. Меминген отново е много подходящ за тази цел. Летището е много малко и разполага само с един терминал. Намира се на 4 километра от центъра на града. Летището е толкова малко, че като кацнахме се наложи самолета да направи обратен, за да стигне до терминала. Няма къде другаде да маневрира.

Летището е създадено през 30-те години на миналия век като е изпълнявало военни цели. През втората световна война получава поражение от въздушни атаки. В краят на 50-те години се ремонтира и се използва за обучения на НАТО до 2001 година, когато официално е закрито. Следват няколко години пауза, след които летището отново е отворено, но този път за гражданска авиация. През 2009г. каца първия порвия полет на Ryanair и от тогава постепенно се увеличават полетите и пътникопотока.

Тъй като сградата на летището е малка, след като се мине паспортен контрол излизането навън е много бързо. Има само 1-2 заведения за закуски и това е. От летището до града има автобус, който се движи на различни интервали от време, в зависимост за кой ден става дума. Аз реших че ако се разходя пеша ще стигна за същото време, ако не и по-бързо. Ще спестя едни 3,50 евро, а и също така ще избегна струпване с хора на затворено място.

Разходка в Меминген

Цялата разходка от летището до Меминген и обратно като разстояние ми излезна около 14.5 км. Градчето и особено централната част са малки като площ. Бях си пуснал Google Maps навигация колкото да стигна от летището до центъра. След това се шляех където ми видят очите, без конкретен план. Има интересни стари сгради, особено на централния площад. На няколко места през централната част минава и малка река, в която има жива риба. Разходката бе в средата на октомври и температурите не бяха високи. Нямаше и много хора по улиците, което за мен бе плюс. Съвсем спокойна и тиха разходка в града. Един ден откъсване от ежедневието. Презареждане.

В Меминген има два основни ресторанта. Единият е Barfusser die Hausbrauerei, а другия е Restaurant Kloesterle. Отбих се за обяд в първия. Отваря в 11:00, а аз отидох към 11:30. Менюто не е голямо, но това е плюс. Поръчах си шницел и една от двете възможни супи. Персоналът говори английски и помолих да ми препоръчат супа, която е по-характерна за района. Разбира се и двете се оказаха такива. Едната е Fladle и е характерна за Швабия. Основната съставка са солени палачинки. Странна работа, реших да не пробвам. В Австрия подобно ястие се нарича Frittaten. Другата супа, която аз пробвах, е Maultaschensuppe и се състои от нещо като равиоли с кайма. В хладния октомврийски ден горещата супа се отрази много добре. Заведението предлага и собствени бири като има и дегустационно меню. 3 бири по 100 мл.

Разходи

Самолетният билет ми струваше 16 лв двупосочно. Обяд супа, основно и бира около 50 лв + някой друг лев за вода и десертче от супермаркет.

Нямам информация да има музеи.

За нощувка има няколко варианта.

Други пътешествия

Замръзнало Боянско езеро през зимата

Замръзнало Боянско езеро през зимата

Витоша Туристите в планината през зимата са по-малко. Причините са различни. Пътеките са по-трудни заради снега. Някои хора не са любители на по-ниските температури. Също така докато през топлите месеци в повечето случаи и с обикновени маратонки можеш да се разходиш в...

На маратон в Истанбул през 2020

На маратон в Истанбул през 2020

Продължителност: 4 дни Локация: Истанбул, ТурцияКакво е маратон Маратонът представлява състезание по бягане с дистанция точно 42.195 км. Традиционно се провежда на шосе / в градски условия, но има такива и в планински райони. Обикновено маратоните се провежда пролет...

Кратка разходка на Витоша: Княжево – Бялата вода – Тихия кът

Кратка разходка на Витоша: Княжево – Бялата вода – Тихия кът

Витоша Ако не разполагате с много свободно време, но все пак желаете да се разходите в планина, то в следващите редове ще ви запозная с един популярен маршрут на Витоша. Става дума за изкачване от Княжево до чешма Бялата вода и местност Тихия кът. Маршрутът не е много...

Share This