Кратка разходка на Витоша: Княжево - Бялата вода - Тихия кът

Витоша

Ако не разполагате с много свободно време, но все пак желаете да се разходите в планина, то в следващите редове ще ви запозная с един популярен маршрут на Витоша. Става дума за изкачване от Княжево до чешма Бялата вода и местност Тихия кът. Маршрутът не е много труден или дълъг, но все пак има малко изкачване. Изкачването може да се пропусне, ако се съкрати маршрута, но за това ще стане дума след малко. Този маршрут обичам да го ползвам след края на работния ден, когато искам да използвам все още светлата част на деня. Когато не разполагам с достатъчно време за нещо по-дълго на Витоша. Разбира се това не означава, че не можете и уикенда да отидете. Маршрутът е подходяш и за начинаещи планинари, които все още нямат добра физическа подготовка и ориентация в планината.

Начална точка – Ресторант Бор и бар Шишарка

Началната точка на маршрута се намира на стандартното място за влизане във Витоша откъм квартал Княжево. Става дума за ресторант Бор (бар Шишарка), който се намира на улица проф. Николай Державин, над трамвайното обръщало на линии 5 и 11. Има малко места за паркиране пред ресторанта. През седмицата е добре, но през уикенда рано сутрин се заемат от по-ранобудните туристи. Ако идеята ви е да направите разходка след работно време, тоест около 18:00, имайте предвид че улица Державин е много натоварена. Това е един от основните пътни възли за изход от София към Владая и Перник.

Като застанете срещу ресторанта има пътеки от двете му страни, за нашия маршрут е нужно да тръгнете по тази в ляво. Пътеката е сравнително широка. Това е основната пътека, която стига до Златните мостове, един от най-популярните маршрути на Витоша. По дърветата можете да видите жълта маркировка, по този начин е маркиран маршрута до Златните мостове. Може да се следва тази маркировка до Бялата вода, където маршрута ни се отделя от пътя за Златните.

В началото от ресторанта се започва с изкачване. След няколко минути се стига до едно разклонение. Основната пътека е в дясно, но и от двете места може да се мине. Пътят в ляво минава покрай една чешма и заобикаля една площадка с фитнес уреди. След това отново се съединява към основната пътека. По-нататък също има чешма по маршрута, така че сега в началото надали ще имате нужда от вода.

Продължаваме нататък като наклона на изкачване малко се увеличава. Отново стигаме до разклонение. Държим основната пътека и в дясно ни очаква едно мостче, по което преминаваме над рекичка. Иначе ако свием в ляво стигаме до Беловодски път и комплекс Магнолия или тръгваме по пътеката на Боян Петров под бившия Княжевски лифт. Но нека се върнеш към днешния маршрут. Преминава се мостчето и след него в ляво се продължава изкачването нагоре. В един момент се стига един разбит асфалтов път и по него е нужно да се тръгне в дясно. Тук приключва и по-тежкото изкачване, така че можете да си поемете глъдка въздух, ако ви е дошло по-тежичко изкачването. По този асфалтов път се продължава и се стига до улица Беловодски път, която е нужно да се пресече.

Беловодски път и Бялата вода

Ако желаете да си спестите изкачването или не ви е удобно Княжево като начална точка, то може маршрута да стартира и от Беловодски път. Налични са няколко места за паркиране като отново през работните дни има достатъчно място, но през уикенда е по-натоварено.

От Беловодски път пътеката нагоре ни отвежда до чешмата Бялата вода или Белята вода. Не мога да ви кажа кое от двете наименование е по-правилно. Срещал съм на различни места и двете имена да се употребяват. По-важното е че можете да се освежите и да починете малко. След чешмата отново пътя се разделя на две. Маршрутът ни е така направен, че да тръгнем по единия път и да се върнем от другия. В повечето случаи тръгвам в дясно, така че сега ще следваме този вариант. Разбира се винаги можете да пробвате и двете посоки. От тук ни очаква една лека и равна пътека, която ни отвежда точно до местност и комплекс Тихия кът (ресторант и хотел).

Тихия кът

Ако сте стигали по обедно време до Тихия кът, то можете да хапнете в ресторанта. Аз лично не съм и нямам впечатления. Предпочитам хапване след края на разходката, а не по средата. Над Княжево до ресторант Бор се намира култовото място за хапване при Дедо Мацо. Но нека се върнем към маршрута. Комплекс Тихия кът ви се пада в дясно и отново излизате на Беловодски път. Ако пресечете пътя ще продължите към Владая. Но нас ни интересуват едни жълти парапети в ляво. След тях започва една пътека нагоре и това е нашия маршрут. След кратко изкачване стигаме до едно кръстовище, където отново стъпваме на маршрута Княжево – Златни мостове. По жълтите табели може лесно да се ориентирате. Ние идваме от Тихия кът и е нужно да тръгнеме надолу към Бялата вода и Княжево. По този път се стига обратно до едно разклонение, за което споменах по-рано. Мястото, където тръгваме в едната посока и се връщаме от другата. По този начин се връщаме до път, по който сме минали и от тук нататък е нужно само да се върнем обратно до началната ни точка.

Времетраене

Като времетраене с нормално темпо, без почивки и фотосесии би трябвало да ви отнеме около час и половина маршрута. Разбира се това време е ориентировъчно. От Княжево до Бялата вода е около 30 минути. След това до Тихия кът е около 15-20 минути. Общото разстояние е 7 км с 375 метра изкачена денивелация.

Чудесен маршрут ако търсите нещо кратко и леснодостъпно. Маршрут, който влиза в моята категория „Набързо след работа“.

През лятото е светло около 18:00. Все пак нека се има предвид, че зимата се стъмва по-рано.

Тракове

GPX тракът от маршрута е с около 1000 точки и големина 408KB. TCX тракът е 709KB.

Можете да го заредите в навигационно устройство или в своя телефон чрез специално приложение. Аз лично използвам OsmAnd за Android, но е налична версия и за iOS.

Други пътешествия

Замръзнало Боянско езеро през зимата

Замръзнало Боянско езеро през зимата

Витоша Туристите в планината през зимата са по-малко. Причините са различни. Пътеките са по-трудни заради снега. Някои хора не са любители на по-ниските температури. Също така докато през топлите месеци в повечето случаи и с обикновени маратонки можеш да се разходиш в...

На маратон в Истанбул през 2020

На маратон в Истанбул през 2020

Продължителност: 4 дни Локация: Истанбул, ТурцияКакво е маратон Маратонът представлява състезание по бягане с дистанция точно 42.195 км. Традиционно се провежда на шосе / в градски условия, но има такива и в планински райони. Обикновено маратоните се провежда пролет...

Кратка разходка и обяд в Меминген

Кратка разходка и обяд в Меминген

Продължителност: половин ден Локация: Меминген, Германия Бюджет: 70 лвМеминген Меминген е малко германско градче, на което много рядко му се обръща внимание. Това е така, защото летището на градчето се използва за полети на нискотарифни компании. Пътниците на тези...

Share This