Как да стигнем до Комините и Орлово Гнездо на Витоша

Витоша

Витоша е голям дар. Дар, защото предлага огромно разнообразие от маршрути с различна дължина, трудност и гледки. Също така предлага сравнително добра достъпност откъм инфраструктура. Изключително близо е до София и пернишките села, с което предразполага за голям поток от туристи и любители на планината. Някои маршрути обаче са по-популярни от други.

Днес ще опиша една от по-малко популярните дестинации. И не защото се намира на някое отдалечено и трудно място, а защото се намира между няколко от основните маршрути на Витоша: Драгалевци – Голи връх, Алеко – Черни връх и връх Камен дел / платото. Става дума за Комините и Орлово гнездо, които представляват комплекси от скални образувания и се намират в близост един до друг.

Начална точка – Драгалевци

Локациите на Витоша са достъпни от няколко различни начални точки и могат да се правят различни комбинации. За начална точка аз избрах Драгалевци, тъй като ми се струва най-подходяща спрямо маршрута. От там следват около 700 метра денивелация изкачване до Комините и след това още около 260 метра до Орлово гнездо, тоест получават се общо почти 1000 метра положителна денивелация за 6 км разстояние. Разбира се има и по-кратък вариант, но за него ще ви разкажа след малко, а ще ви е нужен и автомобил. Докато до площада в Драгалевци има достатъчно добър градски транспорт.

На площадът в Драгалевци има чешма, от която можете да заредите с вода. По средата и в края на изкачването също има чешми. От площадът се тръгва по стандартния маршрут за Бай Кръстьо / Голи Връх / Алеко / Черни връх. Тоест тръгва се по уличката в дясно от ресторант Чичовци, докато не се стигне една табела за местност Бай Кръстьо и хижа Алеко. При табелата се свива в дясно и се стига до началото на драгалевския лифт като се минава покрай ресторант Воденицата. От тук нататък се продължава все нагоре като се следват табелите и червената маркировка за Бай Кръстьо, където има хижа и междинна станция на (вече) неработещия драгалевски лифт. Хижата мисля че работи само през уикенда, но не мога да гарантирам на 100%. Мястото е подходящо за лека почивка, защото има пейки и маси, а малко над хижата има и чешма.

Като времетраене от площад Драгалевци до хижа Бай Кръстьо отнема около над час със стегнато и бързо темпо.

Бай Кръстьо – Комините

Следва важна част от маршрута. Над Бай Кръстьо се намира автомобилния път за х. Алеко, където често има снегопочистващи машини през зимата, а през останалото време… някакви други машини. Ако искате да спестите изкачването от Драгалевци, можете в този район да паркирате с автомобил. От тук минава и автобус за х. Алеко. Никога не съм го използвал и не съм запознат в кои дни се движи и какъв е интервала на движение. На острия завой се намира чешма, а малко преди нея в дясно от пътя се намира пътеката, която трябва да поемем за Комините. Има два жълти стълба с табели, които се виждат от самия път. На едната следваме посока м. Комините нагоре. На следващата има два варианта – за Черни връх или за катерачни обекти Комините и Дивите скали. Нужно е да тръгнем по тази за катерачните обекти разбира се. След малко се минава под въжетата на драгалевския лифт и следва още една табела, при която двата катерачни обекта се разделят. Нас не ни интересуват Дивите скали, така че не тръгваме натам. След като се продължи по пътеката няма други разклонения.

След около 25-30 минути от дясно ще се открият скалите Комините. След като минете една рекичка по едно мостче можете да си намерите място да починете за малко и да се насладите на гледките. Алпинисти и катерачи могат да се учат и тренират на скалите в района. Ние обаче не желаем да катерим скали с въжета, а да ги видим отстрани 🙂

Комините – Орлово гнездо

От Комините следва по-стръмно изкачване до Орлово гнездо. Подгответе се за повече растителност (храсти и хвойна). Пътеката е само една нагоре, така че би трябвало да е доста трудно да се объркате. Докато катерите можете да се обръщате назад, за да видите каква хубава гледка се откроява. Постепенно минавате над Комините и ще попаднете на още един наръч от табели. Нужно е да се тръгне в посока заслон Ушите. Ако тръгнете в посока заслон Кикиш ще слезнете надолу и ще минете под Орлово гнездо. След като продължите по пътеката нагоре ще стигнете до една чешма и място за отдих. Реално района около тази чешма е Орлово гнездо.

От Комините до чешмата в района на Орлово гнездо отнема около 30 минути със стегнато темпо.

След Орлово гнездо накъде?

След Орлово гнездо ако не желаем да се връщаме по същия маршрут имаме един единствен вариант. Основната пътека през Платото, която свързва Златните мостове с хижа Алеко през връх Камен дел, е съвсем близо. На GPS трака, който съм прикачил към тази публикация, реших да експериментирам с газене през буйна растителност. Не ви препоръчвам да следвате моите стъпки. От последната чешма има пътека, която стига до пътеката през Платото. Аз реално минах успоредно на нея уж с идея да съкратя малко, но не ми се получи особено добре.

Връх Камен Дел е сравнително близо и според мен е добра добавка към маршрута. Така и така вече сте изкачили качването, до Камен дел е сравнително равно. От върхът се открива прекрасна панорамна гледка към София. През различните дни нивото на смог над София е различно, като най-чисто е през летните месеци, например август.

От Камен дел аз реших да слезна до Бояна през Момина скала и Копитото, което е 9 км като разстояние. От Драгалевци до Камен дел са 7.5 км за сравнение. Други варианти са Княжево или Владая през Златните мостове. Още един вариант е наобратно към х. Алеко и след това спускане покрай драгалевския лифт. Места за хапване има в района на Златните мостове, както и на х. Алеко. Зависи колко време желаете да отделите и как ще комбинирате транспорт от и до Витоша.

Един любим мой маршрут.

Любим, защото се откриват много красиви гледки.

Любим, защото има сериозно изкачване.

Любим, защото е достатъчно гъвкав за различни вариации.

Никола Овчарски

Тракове

GPX тракът от маршрута е с около 7000 точки и големина 2.5MB. TCX тракът е 4.3MB.

Можете да го заредите в навигационно устройство или в своя телефон чрез специално приложение. Аз лично използвам OsmAnd за Android, но е налична версия и за iOS.

Други пътешествия

Замръзнало Боянско езеро през зимата

Замръзнало Боянско езеро през зимата

Витоша Туристите в планината през зимата са по-малко. Причините са различни. Пътеките са по-трудни заради снега. Някои хора не са любители на по-ниските температури. Също така докато през топлите месеци в повечето случаи и с обикновени маратонки можеш да се разходиш в...

На маратон в Истанбул през 2020

На маратон в Истанбул през 2020

Продължителност: 4 дни Локация: Истанбул, ТурцияКакво е маратон Маратонът представлява състезание по бягане с дистанция точно 42.195 км. Традиционно се провежда на шосе / в градски условия, но има такива и в планински райони. Обикновено маратоните се провежда пролет...

Кратка разходка и обяд в Меминген

Кратка разходка и обяд в Меминген

Продължителност: половин ден Локация: Меминген, Германия Бюджет: 70 лвМеминген Меминген е малко германско градче, на което много рядко му се обръща внимание. Това е така, защото летището на градчето се използва за полети на нискотарифни компании. Пътниците на тези...

Share This