Чернобил

Март 2019

Припят

Град Припят се намира в Северна Украйна, на границата с Беларус и недалеч от границата с Русия. Името на града идва от река Припят, на чийто бряг е разположен. Разстоянието от столицата Киев е около 100 км.

Припят е открит на 4-ти февруари 1970 с цел да обслужва строящата се атомна електроцентрала Чернобил, която официално е открита през септември 1977. Градът е бил деветия в Съветския Съюз от този тип и населението е стигнало до популация от почти 50,000 души.

На 26 април 1986 се случва най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, като в следствие на взрив в 4-ти реактор на AEЦ Чернобил се предизвиква огромен облак от радиоактивни отпадъци. Инцидентът разрушава тежащият 1200 тона капак на реактора и част от покрива, в следстиве на което радиоактивни частици се разпръскват високо в атмосферата. 60% от територията на Беларус е засегната, както и части от СССР, Източна Европа и Скандинавия.

След инцидентът целият град Припят е евакуиран, но вече много хора са засегнати от радиацията, особено пожарникарите и екипите, които са се отзовали първи на сигнала за инцидент. Около 4-ти блок се създава саркофаг от бетон и олово, чиято цел е да прекрати разпространението на още радиоактивни частици. През 2017-та този саркофаг бе обновен. Очаква се почистването от ядрени отпадъци да приключи през 2065 година.

След инцидентът с 4-ти реактор останалите три реактора продължават да работят. През октомври 1991 в реактор 2 възниква пожар, в следствие на което реактора е изключен. През ноември 1996 след постоянен натиск от различни чужди правителства реактор 1 е изключен. През декември 2000 и 3 реактор спира работа като по този вачин цялата АЕЦ Чернобил вече не функционира.

Чернобил в наши дни

В наши дни Припят е призрачен град. Всички жилища и сгради са изоставени като повечето вещи в тях са непокътнати – вестници, дрехи, детски играчки и т.н. Украински туристически компании предлагат ексурзии до града и целия район около атомната електроцентарала. Има и ентусиасти, които решават да посетят забранената зона, което освен нелегално, е натоварващо физически, тъй като би трябвало да се върви по около 40 км в посока. Придвижването в Припят се осъществява с дозиметър (радиометър), който е портативен уред за измерване на моментните стойности радиация.

Share This