Безплатна електронна виза за Санкт Петербург

Санкт Петербург

Тази седмица Wizz Air пуснаха в продажба билети от София до една дългоочаквана нова дестинация – Санкт Петербург. Линията предизвика много голям интерес, тъй като досега от България не е имало директни полети на нискотарифни компании до един от най-популярните туристически дестинации в Русия. Директният полет между София и Санкт Петербург трае малко над 3 часа, а цените към момента са между 40 и 130 лв – зависи за кой период от време става дума и дали сте член на Wizz Discount Club.

Освен транспорт, за посещение на Санкт Петербург и като цяло за Русия е нужно да се издаде виза. Заявление за руска виза може да се подаде във всяко дипломатическо или консулско представителство на Руската федерация в България. Самата процедура отнема време и не е безплатна, но от октомври 2019 има една нова възможност за бързо и безплатно издаване на виза, която важи само за Санкт Петербург.

Електронна виза

От 1 октомври 2019 гражданите на 53 държави (включително и България) могат да получат електронна виза, която осигурява достъп до три конкретни области – град Санкт Петербург и Ленинградска област, Калининградска област, Далекоизточен федерален окръг. С този тип виза не могат да се посетят други територии, например не може да се посети Москва. Не е възможно и пристигането до Санкт Петербург например, пътуване до Москва и връщане отново до Санкт Петербург. Електронната виза е валидна за влизане и излизане в Руската Федерация само през конкретни контролно-пропускателни пунктове:

  • пристигане по въздух: Владивосток (Кневичи), Южно-Сахалинск (Хомутово), Петропавловск-Камчатски (Елизово), Благовещенск, Хабаровск (Нови), Анадир (Угольни), Калининград (Храброво), Улан-Уде (Мухино), Чита (Кадала), Пулково.
  • пристигане по море: Владивосток, Зарубино, Посеет, Корсаков, Петропавловск-Камчатски, Калининград (участъци в градовете Калининград, Балтийск и Светлий), Висоцк, Голямо пристанище на Санкт Петербург (Морска гара), Пътническо пристанище на Санкт Петербург.
  • железопътни ГКПП: Пограничний, Хасан, Махалино, Мамоново, Советск.
  • шосейни ГКПП: Полтавка, Турий Рог, Багратионовск, Гусев, Мамоново (Гжехотки), Мамоново (Гроново), Морское, Пограничний, Советск, Чернишевское, Ивангород, Торфяновка, Брусничное, Светогорск.
  • пешеходен ГКПП: Ивангород.

Влизането и излизането с електронна виза с влак към момента не е възможно.

Издаването на елекронна виза е напълно безплатно, отнема около 4 календарни дни, няма нужда от допълнителна информация като покана/резервация от хотел/туристическа агенция, валидна е 30 календарни дни и разрешения максимален период за престой е 8 дни. Не е възможно удължаването на визата. Преди всяко пътуване е нужно да си издадете нова. Визите са три вида: обикновена делова (цел на пътуване – бизнес), обикновена туристическа (цел на пътуване – туризъм), обикновена хуманитарна (цели на пътуване – спортни, културни, научно-технически връзки). Заявление за издаване се попълва не по-рано от 20 дни и не по-късно от 4 дни преди предполагаемата дата на влизане в Руската Федерация. За издаване на самата виза се изисква цветна паспортна снимка на бял фон с размери 3.5 х 4.5 см.

Повече информация, както и самото заявление за виза можете да намерите ТУК.

 

Share This